Cone Beam Computed Tomography – CBCT

CBCT este un acronim pentru Cone Beam Computer Tomography (tomografie computerizată cu fascicul conic). CBCT este o tehnologie de vârf care obține imagini tridimensionale (3D) în scopuri medicale, folosind raze X. În comparaţie cu radiologia clasică, CBCT aduce un plus de informație nu doar în privinţa vizualizării 3D, dar şi în ceea ce privește structura zonei studiate.

Primul scaner Computer tomograf (CT) a fost denumit EMI scanner şi, oarecum, a avut de-a face cu industria muzicală. Casa de discuri EMI, în urma succesului financiar înregistrat cu trupa Beatles, s-a decis să-şi dea acordul ca unul din inginerii săi să înceapă o cercetare independentă în domeniul aparaturii medicale. Acel inginer se numea Hounsfield şi este inventatorul CT-ului. Pentru contribuţia lor deosebită în acest nou domeniu al ştiinţei, A. M. Cormack şi G. N. Hounsfield au fost distinşi, în anul 1979, cu prestigiosul Premiu Nobel pentru fiziologie şi medicină.

Primul CT, realizat în anul 1972, era capabil să realizeze secţiuni tomografice ale creierului. Primul CT pentru întreg corpul, cu care se puteau realiza secţiuni pentru întregul corp, a fost instalat în anul 1976. Acestor CT-uri le trebuiau câteva ore pentru achiziţionarea secţiunilor de interes şi câteva zile pentru a procesa imaginea volumetrică reconstruită.

În anul 1980 s-a inventat CT-ul spiral, iar în 1982 a apărut primul CBCT (Cone Beam Computed Tomography) construit pentru angiografie (examen radiologic care permite examinarea volumului interior al unui vas sanguin (arteră sau venă) şi a ramurilor în care se împarte acesta).

CBCT-ul a fost introdus în imagistica stomatologică în anul 1997.